Autós üldözés, tettlegesség, szavazatvásárlás, szervezett mozgósítás, tömeges kampánycsendsértés. Több tucat bejelentés érkezett a Jobbik jogi kabinetjéhez vélelmezhető választási csalásokról.

Napokkal az első választási forduló előtt a Jobbik jelezte, hogy meglátásuk szerint sem az MSZP, sem a Fidesz nem riad vissza attól, hogy törvénytelenül mozgósítsa a szavazókat. Erre számos jel utalt, nyilvánosságra került két felvétel: az egyiken egy korábbi szocialista aktivista mutatta be tiltott adatbázisát a választópolgárokról, a másikon Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszélt arról, hogy olyan informatikai rendszert építettek fel a pártvezetés tudtával, amelyben nemcsak saját, hanem más politikai erőket támogatók adatait is őrzik. A két nagy párt adatbázis-botránya előtt, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének vezetője, Volner János arra figyelmeztetett, hogy a választási informatikai rendszer forráskódjai és a választópolgárok személyes adatai hivatalosan egy marokkói állampolgár birtokába kerültek. A fősodratú média elhallgatta ezeket a figyelmeztetéseket, vagy éppen kiforgatta és úgy állította be a Jobbik aggodalmait, mintha a párt előre indokot keresne a vártnál esetleg rosszabb választási eredmény miatt.

Április 11-e eseményei azonban igazolják, hogy számos esetben sérült a választások tisztasága. Az Országos Választási Iroda beszámolója szerint egy Békés megyei szavazókörben a választó, mielőtt bedobta szavazatait az urnába, kérte a számláló bizottságot, hogy adjon igazolást arról, hogy ő kire adta le szavazatát. Miután a szavazás titkosságára hivatkozva a bizottság visszautasította a kérést, a szavazópolgár a kitöltött egyéni és listás szavazólapokat az asztalra kiterítette, majd egy társa lefényképezte azt. A bizottság felszólította őket a tevékenység befejezésére, a két „fényképész” ezután szavazólapjait az urnába dobta, majd távozott.

Cigány szavazók szervezett szállításáról más települések mellett Jászapátiról is érkeztek bejelentések és fényképfelvételek a Jobbikhoz. A jogi kabinethez Pest megye több településéről érkezett panasz, hogy vasárnap virradóra a Jobbikot lejárató kiadványt dobtak a választópolgárok postaládáiba. A főváros V. kerületében, a Bástya utcából többen telefonáltak, hogy a választások reggelén a MIÉP által kiadott, a Jobbikot rágalmazó újságot találtak.

További gyanús esetekről a Bar!kád hetilap legfrissebb számában olvashatnak.

barikad.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr821924977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása