Forrong az Arab világ

2011.02.21. 20:41

 

Ami mozog, arra lőnek

Saját csatornáin a líbiai ENSZ-misszióhoz is a neten találhatókkal egybevágő hírek érkeznek: Líbiában a karhatalom válogatás nélkül lő bárkire, aki mozog.

Adta magát, hogy olajra lépjen

A líbiai állami tévé még mindig a Kadhafi mellett tüntetőket mutatja, és a képernyőn futó szöveges sávban arra szólít fel mindenkit, hogy fogjanak össze az országukra törő szabotőrök ellen. Több internetes hírforrás úgy tudja, hogy lelépett az ország olajügyi miniszeter, a korábban küülügyminiszteri posztot is betöltő Sukri Ganem.

000 Nic544623

Ben Ali kiadatását kérik Szaúd-Arábiától

Hivatalosan is kérvényezte a január 14-én megbuktatott és az országból elmenekült diktátor, Zine al-Abidin Ben Ali kiadatását Szaud-Arábiábá az új tunéziai kormány. A 23 évi uralom után megbukott Ben Ali állítólag kórházban lábadozik, mert elmenekülése után szélütést kapott. A tunéziai átmeneti kormány bíróság elé akarja állítani az elnökségét megdöntő tüntetéseken történt halálesetek miatt. (BBC)

Bíróság elé állítják a volt belügyminisztert

Az egyiptomi főügyész megküldte a bíróságnak a volt belügyminiszter, Habib al-Adli és a volt turisztikai miniszter, Zohei Garranah elleni vádiratot, jelentette a BBC a egyiptomi állami hírügynökségre hivatkozva. A két miniszter ellen még Mubarak lemondása előtt indított vizsgálatot korrupció gyanújával.

Már nem félnek Kadhafitól, aki állítólag személyesen irányítja a megtorlást

Információink szerint személyesen adja ki a parancsokat Kadhafi ezredes, a tüntetőket az ő kifejezett parancsára lövik - mondta a BBC-nek Ibrahim Al Debasi, líbiai ENSZ-nagykövet-helyettes. A diktátor már nem félelmetes, az óceán túlpartjáról legalábbis, Al Debasi ugyanis közölte, hogy az ENSZ-missziójuknak pillanatnyilag senki sem parancsol, és le sem mondanak hiszen nem Kadhafi ezredest, hanem a líbiai népet képviselik.

Egyiptom Mubarak vagyonának befagyasztását kéri

A leváltott elnök, Hoszni Mubarak külföldön befektetett vagyonának zárolását kérte az érintett országoktól Abdel Madig Mahmud egyiptomi főügyész. Az EU tagállamai már korábban felajánlották, hogy hivatalos kérés esetén befagyasztják Mubarak vagyonát. (BBC)

Öt halott a marokkói tiltakozásokban

A Guardian jelentése szerint Marokkóban, miután a vasárnapi békés tiltakozás zavargásokba torkollt, folytatódtak az erőszakos cselekmények. Az északi kikötővárosban, al-Hoceimában felgyújtottak egy bankot, ahol öten bennégtek. A belügyminisztérium adatai szerint vasárnap a korábban becsültnél többen, az ország 57 városában összesen negyvenezren demonstráltak. A tüntetések szervezői elítélték a zavargásokat, amiket szerintük a focimeccsekről hazatérő huligánok robbantottak ki.

Ijedt emberek, sokan az utcákon

A Tripoliból jelentkező, brit állampolgárságú Musrat elmondása szerint most is sokan vannak a város utcáin. Óriási a rémület, Kadhafi távozására nemhogy nem számítottak, de el sem tudták képzelni a dolgot, hiszen a diktátor olyan régen, több, mint 40 éve uralkodik, hogy az ország lakóinak többsége nem is ismer másféle rendszert - mondta a férfi a BBC élő adásában.

Cipődobálás Tripoliban

Ez a kép állítólag azt mutatja, hogy tripoli tüntetők a cipőjükkel dobálják meg a kivetítőn az Al Dzsazíra adásában beszélő Szaif Al Iszlam Kadhafit, a diktátor fiát.

cipo

Amikor az ENSZ-főtitkárral beszélt, Kadhafi még Líbiában volt

Friss hír a BBC-től: a britek úgy tudják, hogy amikor a líbiai diktátor hétfőn napközben telefonon beszélt Ban Kimun ENSZ-főtitkárral.

Alacsonyan repülve menekült ki a két harci gép

Áradnak a részletek a dezertőr pilótákról: az AP hírügynökség szerint a radarok kijátszása végett egészen alacsonyan repülve jutottak a a líbiai légtérből. Az AP úgy tudja, mindketten ezredesek, és mindketten politikai menedékjogot kértek. Az AP azt is megerősítette, hogy nem sokkal a gépek előtt két civil helikopter is leszállt Máltán, a fedélzetes hét, gaát francia állapolgárnak mondó utassal.

Tényleg a tüntetőket kellett volna bombáznia a dezertáló líbiai vadászpilótáknak

Most erősítette meg a BBC azt a hírt, hogy a két, Máltára szökött Mirage vadászbombázó pilótája a fegyvertelen tüntetők bombázására kapott parancsot. A Reuters szerint az egyikük politikai menedékjogot kért.

A NATO főtitkára is elítéli az erőszakot

Anders Fogh Rasmussen felszólította a líbiai hatóságokat, hogy azonnal hagyják abba a fegyvertelen civilek elleni támadásokat.

Kadhafit állítsák bíróság elé

A világmédia kedvencévé vált Ibrahim Al Debashi ENSZ-nagykövet-helyettes a BBC-nek azt mondta, a líbiai diktátor nem fogja megtartani a hatalmat, a dolog napok kérdése, akár úgy, hogy lemond, akár úgy, hogy elkergetik. A diplomata szerint az ezredest bíróság elé kell állítani az Abu Saleem börtönben elkövetett vérengzésért, a mostani gyilkosságokért és minden egyéb bűne miatt, amit 43 éves uralkodása alatt Líbia ellen elkövetett.

Összecsapások Ádenban

Jemenben 11. napja tartanak a tüntetések. A CNN jelentése szerint a fővárosban 3500-an tüntetnek, Ádenban pedig erőszakos összecsapások robbantak ki. A Human Rights Watch összesítése szerint a tüntetések kezdete óta 12-en vesztették életüket.

A külügyminiszter-helyettes cáfolja, hogy Kadhafi elmenekült

Az Al Dzsazíra szerint a líbiai diplomata cáfolta a diktátor távozását. Az Al Arabijának nyilatkozva Ibrahim Al Debasi, a líbiai ENSZ-nagykövet helyettese azt mondta: "Kadhafinak mennie kell!"

Egyre inkább polgárháborús a helyzet Líbiában

Az Al Arabiya szemtanúkra hivatkozva 160-ra becsüli a Tripoliban ma eddig megölt tüntetők számát. A líbiai állami tévé adása közben folyamatosan mutatnak egy feliratot, ami arra inti a nézőket, hogy maradjanak távol azoktól a területektől, ahol a hadsereg akciókat hajt végre törvénysértő szabotőr csoportok ellen. A BBC szerint a mészárlások miatt időközben lemondott a líbiai igazságügyminiszter. Szokás szerint meg nem erősített hírek szólnak arról, hogy Kadhafi külföldi zsoldosokat vetett volna be. A BBC úgy tudja, a fővárostól nyugatra komoly összecsapások folynak a hadsereg változásokkal szimpatizáló alakulatai és a Kadhafihoz hű erők között.

Sürgetik az egyiptomi vezetőket

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia segíteni akar Egyiptomnak a demokratikus átmenet folyamatában. William Burns amerikai külügyi államtitkár sürgette az egyiptomi vezetőket, hogy konkrét lépésekkel építsék ki a bizalmat a demokrácia felé vezető úton, például a három évtizedes rendkívüli állapot feloldásának és a politikai foglyok szabadon bocsátásának révén. David Cameron brit kormányfő ugyancsak a rendkívüli állapotról szóló törvény megsemmisítését szorgalmazta. (MTI)

Kitartóan géppuskáznak Tripoliban

ZubinGulati nagy formában twitel Tripoliból: a Zöld tér felől a kisebb fegyverek mellett gépfegyverropogást is hallott, amit így közölt a világgal:


Machine gun fire, small arms fire in direction of Green Square in #Tripoli #Libya No sign of Anarchists

Készültségben az olasz légierő

Olaszországban teljes készültséget rendeltek el hétfőn a légierő összes támaszpontján, miután röviddel korábban két Líbiából érkező harci repülőgép és két civil helikopter szállt le váratlanul Máltán - jelentette az MTI az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva.Az éppen Abu Dzabiban tartózkodó olasz védelmi miniszter köreiből származó értesülés szerint helikoptereket irányítottak át az olasz félsziget déli részére.

Egyre több szemtanú szól a tripoli vérengzésről

Bár a telefonvonalak elhallgattatása után szinte lehetetlen megbízható információkat szerezni, az Al Dzsazíra és más hírszerkesztőségek egyre több, állítólag szemtanúktól származó beszámolót közölnek arról, hogy a hadsereg napközben és kora este repülőkről, helikopterekről és hajókról lőtt különböző fővárosi lakónegyedeket, illetve tüntető csoportokat..

Bengáziban sem csitultak az összecsapások

Az Al Dzsazíra angol adásának legfrissebb híre szerint Bengázi fölött továbbra is feket füst lebeg, a városban folyamatosan lövik a tüntetőket, a felvételeken sérült vagy halottnak látszó társaikat mentik a demonstrálók.

Bengázit kellett volna bombázniuk, ezért szöktek Máltára

Az Al Dzsazíra angol nyelvű adása szerint a két, Máltára szökött líbiai vadászpilóta azt vallotta a helyi hatóságoknak, hogy azért dezertáltak, mert nem akartak tüntetőket bombázni Bengáziban. A tévécsatorna úgy tudja, a két tiszt Tripoliból szállt fel, majd a parancs szerint Bengázi fölé repültek, ahol parancsot kaptak a város megtámadására. A pilóták, elmondásuk szerint egészen alacsonyra ereszkedve megbizonyosodtak róla, hogy kollégáit tényleg bombázzák a tüntetőket, majd úgy döntöttek, hogy ebben nem vesznek részt, és Málta felé fordultak. A máltai reptér környékén állítólag líbiai menekültek gyülekeznek, és hősként éltetik a dezertáló katonákat. (Ez az információ nem vág össze azzal a korábbi hírrel, hogy a gépek helikoptereke kísértek volna.)

Hadihajókról is lőhetik Tripolit

Szemtanúk szerint a líbiai haditengerészet hajói tüzet nyitottak a tengerparton fekvő főváros több kerületére - jelentette be Salem Gnan, a Londonban működő, Nemzeti Front Líbia Felszabadítására nevű ellenzéki szervezet szóvivője. Gnan úgy tudja, hogy a flotta egy, a városközponttól távolabb fekvő lakóövezetet ágyúzott.

Lemondott a bangladesi nagykövet is

India, Nagy-Britannia, Kína, Indonézia és Svédország után Bangladesben is lemondott a líbiai nagykövet, jelentette az Al Dzsazíra.

Kézifegyverekkel is lőnek Tripoli utcáin

Kocsik dudálnak, rendőrautók szirénáznak, az Omar Muktah utca felől kézifegyverek zaja hallasztik - twitelte az előbb ZubinGulati Tripoliból.

Vidéken is repülőgépről lövik a tüntetőket?

Egy arab hírblog úgy tudja, a hadsereg vadászgépei tüzet nyitottak egy csoport, a fővárosba, Tripoliba igyekvő tüntetőre.

Alig őrzik Kadhafi szállását?

Közvetett és meg nem erősített információ a BBC-től: Chloe Arnold algíri tudósító egyik megbízható embere ellátogatott Kadhafi rezidenciájához, ahol csak néhány lézegő őrt látott, és úgy véli, a diktátor már elhagyta a helyszínt.

Átállt a teljes líbiai ENSZ-delegáció

A BBC szerint az összes líbiai ENSZ-diplomata nemzetközi beavatkozást kért. Az ENSZ-nagykövet helyettese például a líbiai kormány által elkövetett népirtásnak nevezte a történteket. Az arab diplomata megtiltatná a repülést a főváros, Tripoli fölött, nyilván nem függetlenül azoktól a meg nem erősített hírektől, hogy a tüntetőket vadászgépekről is tűz alá vették volna.

Ban Kimun: Véget kell vetni az erőszaknak

Ban Kimun ENSZ-főtitkár azt üzente Kadhafinak, hogy azonnal véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, és széleskörű párbeszédre szólított fel, jelentette be a szervezet egyik szóvivője.

000 Nic544601
A tüntetők a Zöld téren

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr832678002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása