Forrás:
AFP

Péntek este héttől 24 órára lezárják a magyar légteret az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt. A vulkáni hamu várhatóan péntek éjjel éri el az ország légterét. A hamufelhőnek egyelőre egészégügyi kockázata nincs, de Európa nagy részén megbénította a légiközlekedést, amely a közeljövőben könnyen megismétlődhet.

Péntek este 7 órától légtérzárat rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága a teljes magyar légérre az izlandi vulkánkitörés miatt. A teljes repülési tilalom szombat este 7 óráig érvényes, addig Magyarországon egyetlen repülőgép sem szállhat fel vagy le. Ferihegyen az utolsó felszálló gép a Malév római járata volt, amely 18.55-kor hagyta el a repteret.

A légtérzárlat ideje alatt Magyarországon a mentőhelikopterek és a rendőrségi helikopterek sem repülhetnek - közölte Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense. A referens szerint egyetlen légi jármű sem szállhat fel, így például a sportrepülőknek is a földön kellmaradniuk.

A dél-izlandi Eyjafjallajökull (rövidebb nevén Eyjafjöll) tűzhányó által április 14-én a légkörbe lövellt vulkáni hamu miatt már megbénult Európa nagy részének légi közlekedése a brit szigetektől Észtországig. Az európai országok sorra rendelték el a légtérzárakat, mivel a vulkáni hamu károsíthatja a repülőgépek hajtóműveit és burkolatát. Pénteken több térségbeli ország - Ausztria, Csehország és Szlovákia - is fokozatosan lezárta légterét (a légtérlezárásokról itt olvashat bővebben).

A meteorológiai előrejelzések szerit a hamufelhő várhatóan péntek éjjel éri el Magyarországot. Az OMSZ szerint a felhő koncentrációja már jelentősen csökkent, de elhomályosíthatja a holdat. A repülőgépek hajtóműveire azonban még kis koncentrációban is kockázatot jelenthet. Az európai légtérlezárások miatt pénteken Ferihegyen már a magyar légtérzár kihirdetése előtt is több tucat járatot töröltek (a magyarországi helyzetről bővebb információt ebben a cikkben talál). A hamufelhő terjedése miatt szokatlanul vöröses naplementékre számíthatunk, amelyekről nyugat-Európában már készült is néhány kép

Bozó János repülésmeteorológus péntek délután közölte: a legújabb számítások szerint már 22 órakor benyúlhat a porfelhő az ország északi része felé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben. Korábban a szakértők úgy számoltak, hogy csak éjfélkor éri el az országot a hamufelhő.

Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamu, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak. Ennek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot - mondta Bozó János. Hozzátette: nem várnak porhullást a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

Az emberekre nem veszélyes

Nem tartják valószínűnek a meteorológusok, hogy Magyarországon az alsóbb légrétegekben is megjelenjen az izlandi vulkánkitörésből származó hamu. A WHO pénteken arra figyelmeztetett, hogy a mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcsék megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak, emiatt azt javasolták az európaiaknak, hogy ahol hamuhullást észlelnek, ott maradjanak zárt térben. A WHO később azonban közölte, hogy jelenleg nem jelent egészségügyi kockázatot hamu, mivel az csak az atmoszféra felső rétegét teríti be, és csak akkor jelentene veszélyt az emberek egészségére, ha elkezdene a talajszint felé ülepedni.

Az ICI Interaktív Meteorológia munkatársai szerint a magyar légtérben várhatóan péntek éjszaka belépő hamufelhő koncentrációja már olyan alacsony lesz, hogy abból nem fog hamu hullni a felszínre, és annak is nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a jelenleg leginkább 6-7 kilométeres magasságban terjedő finom vulkáni por lekeveredik az alsóbb légrétegekbe.

 

 

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI-nek a hamufelhő egészségügyi kockázatairól azt mondta, a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, és nincs közvetlen egészségkárosító hatása, ráadásul magasan van és még a héten jellemző esős, zivataros időjárás esetén sem száll hatezer méter alá. A hamufelhő az asztmások vagy más légúti betegségben szenvedők tüneteit sem fokozza, nem jelent rájuk nézve lényeges veszélyt.

A MÁV-Start bejelentette, hogy több kocsival közlekedteti szerelvényeit, ha növekedne az utasok száma a légiforgalmi korlátozások miatt. Budapesten a nemzetközi pénztárak és a József Attila úti menetjegyiroda is meghosszabbított nyitva tartással üzemel, a személyes ügyfélszolgálati irodákban pedig külön is megtervezhetik az útvonalat az utasok.

 

A hamufelhő várhatóan vasárnapra kerül ki a magyar légtérből. Aznap tartják a fővárosban a Vivicittá városvédő futást. Páldy szerint a verseny részvevőinek még a hamufelhő jelenléte esetén sem jelentene semmilyen kockázatot a szabadtéri futás, ezért nem indokolt megelőző óvintézkedés elrendelése.


Visszatérő káoszra számíthatunk

Az ilyen kitörés, amely magma és víz találkozásakor keletkezik, általában nem tart túl hosszú ideig, de néhány napig elhúzódhat, és sokáig okozhat káoszt - mondta az [origo]-nak Harangi Szabolcs geológus, az ELTE TTK Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője. Harangi szerint a március 20-án aktivizálódott, és a hamufelhőt április 14-én kilövellő Eyjafjallajökull vulkán aktív működése akár 1-2 évig is eltarthat, és ennek során rendszeresen lehet számítani hosszabb-rövidebb időközönként hasonló kitörésekre, és vele együtt a légiközlekedési káoszra. A kutató szerint a fő kérdés a széljárás iránya, hogy merre viszik a vulkáni hamut a szelek.

Forrás: [origo]

Aggasztóbb azonban, hogy a múltban az Eyjafjallajökull kitörése a nála jóval nagyobb Katla tűzhányó működésbe lépését előzte meg. A történelem során a mostanit kivéve háromszor jegyezték fel az Eyjafjallajökull kitörését, ezeket mind a három alkalommal követte a Katla aktivizálódása is. Harangi szerint a Katla esetleges hasonló kitörése a mostaniaknál sokkal súlyosabb következményekkel járhat.

A vulkanológus szerint a mostani kitöréshez hasonlóra - amely miatt megbénult egy egész kontinens légiközlekedése - a modern időkben még nem volt példa, és senki nincs felkészülve arra, hogy hogyan zajlik le egy ilyen esemény, amelyre a jövőben mindenképpen kell számítani. A következő egy évszázadban lesz még ilyen, és hevesebb kitörésekre is kell számítani. Ez egy kis kitörés, amit felkiáltójelnek kell tekinteni - mondta az [origo]-nak.

http://www.origo.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr881928078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem a vulkán miatt nem repülnek 2010.04.20. 09:12:46

Néhány meteorológus hipotézisei állították le Európai légiközlekedését. Pedig a feltételezések jelentős részére nincs tudományos bizonyíték. Egyre inkább úgy tűnik, hogy elsősorban nem az izlandi vulkán kitörése akadályozta, akadályozza az európai lé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása