Schiffer: Betelt a pohár

2010.10.27. 23:27

Az MSZP és az LMP együtt emlékezteti Schmitt Pált arra, mit mondott nemrég a népszavazásról. Schiffer András gyurcsányozott egyet, de Mesterházy nem vette fel a kesztyűt.

Közös nyilvános levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnökhöz Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a Fidesz kedden bejelentett lépései [1] miatt.

(A Fidesz vezetése már hétfőn este tudott arról, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja az kormány egyik első intézkedését, amely visszamenőleg adóztatta meg 98 százalékkal a közszolgák 2 millió forint feletti végkielégítéseit.)

 

"Korábban még soha nem volt példa arra, hogy egy kormány ne fogadta volna el az Alkotmánybíróság (Ab) valamelyik döntését. A kormányoldal most mégis ezt tette, sőt, sokkal tovább ment, támadást indított az Ab és a népszavazás intézménye ellen" - írták levelükben, amivel arra is emlékeztették Schmitt Pált, hogy nemrég azt nyilatkozta, az új alkotmányban nagyobb teret kellene adni a népszavazás intézményének.

"Könnyű lenne azzal elintézni, hogy összenő, ami összetartozik, de nem erről van szó" - magyarázta Schiffer az MSZP és az LMP összefogását. Hozzátette, "nem felejthetjük el, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya tüntetéseket vert szét".

"Valóban, sok mindenben nem értünk egyet, de most összefogás szükséges", reagált Mesterházy Attila.

Schiffer úgy fogalmazott, hogy "betelt a pohár", szerinte most alkotmányos értékekről van szó, ezek pedig a konzervatív oldalnak is fontosak kell, hogy legyenek. "Nem az ellenzék jogainak szűkítését, hanem a népszavazás jogának korlátozását kezdeményezte a Fidesz", mondta.

Közölte: demagógia azzal érvelni, hogy a hatályos alkotmány számozása szerint az 1949. évi XX. törvény, "Magyarország 1989 óta alkotmányos demokrácia". Bár szerinte is kiigazításra szorul a rendszer, de az Alkotmánybíróság döntései olyan értékek, amelyeket fenn kell tartani. "Az Ab hatáskörét nem szabad szűkíteni, hiszen, ha ezt teszik, nem lesz olyan fórum, ahol felül lehet írni a kormány döntéseit", tette hozzá az LMP frakcióvezetője.

(forrás: index.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr982404109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása