Ez már háborús bűntett

2011.02.22. 10:42

 

50cal
A képen látható lőszerek közül a bal szélsőt vetették be a líbiai katonák a védtelen tüntetők ellen. A .50-es kaliberű gépágyúlőszert általában járművek és épületek ellen szokták bevetni. A hírekből és halott líbiaiakat mutató, sokkoló fotókból, és kórházi beszámolókból arra lehet következtetni, hogy a legnagyob kaliberű lőszer robbanófejes változatát is használta a líbiai hadsereg a fegyvertelen tüntetők ellen, amikor helikopterekről és vadászgépekről a tömegbe lőttek.

Mit tehetne a Nyugat?

Ugyan hivatalosan senki sem erősítette meg, de a szemtanúk egybehagnzó beszámolói szerint Moamer Kadhafi a légierőt is bevetette a líbiai lázongás leverésére. Az ENSZ történetében nem példa nélküli, hogy ilyen esetekben a polgári lakosság védelmében beavatkozik egy ország belügyeibe. 1991-ben Irakban, 1995-ben Bosznia-Hercegovinában hoztak létre ENSZ-határozattal repüléstilalmi zónát, ahol a NATO, illetve az amerikai légierő repülői ellenőrizték, hogy a harcoló felek ne vethessenek be légierőt - Boszniában az amerikai gépek még szerb tüzérségi állásokat is bombáztak. A NATO legnagyobb európai légi bázisa az észak-olaszországi Avianóban van, légvonalban 1500 kilométernyire Tripolitól, azaz riasztás esetén egy órán belül Tripoli fölött lehetnének a szövetséges gépek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden, magyar idő szerint délután háromkor ülésezik.

Nem lőttek a tömegbe, meggyújtották őket

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr172679112

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kedvenc zászlóim 1. – Líbia 2011.02.22. 12:26:30

         Már tervezgettem egy ideje, hogy elindítom ezt a sorozatot a kedvenc zászlóimról. Líbia zászlaja is szerepelt a listámon, de kezdeni egyáltalán nem ezzel szerettem volna (mert ez a zászló ugyan kéts...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása