Az MSZP még nem reagált (de borítékolható a véleménye), a Jobbik pártolja, az LMP viszont ellenzi az ideiglenesen elszakított magyarok szavazati jogáról szóló javaslatot.

Az MSZP egyelőre nem reagál az alkotmány-előkészítő eseti bizottság azon tervére, amelynek értelmében választójogot kapnának az elcsatolt területeken élő magyarok, és így 6-8 parlamenti mandátum sorsáról dönthetnének. Hogy miért, azt a párt sajtóosztályán nem indokolták.
A Jobbik pártolja a tervet - mondta az InfoRádiónak Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője. "Mi a horvát modellen alapuló, vagy egy ahhoz hasonló választási szisztémát tekintenénk alapnak, amely szerint az elcsatolt területeken vagy az emigrációban élő, de magyar állampolgársággal rendelkezők külön választási körzetet alkothatnának és a pártok országos listáira szavazhatnának" - mondta.
A Jobbik egyébként 26 mandátum sorsát helyezné a következő 200 fős parlamentből a külhoni magyarok kezébe.
Az LMP nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát - mondta az InfoRádió kérdésékre Dorosz Dávid, a párt országgyűlési képviselője. Véleményük szerint ugyanis a közös döntésekben "az itt élők érintettek", nekik is kell viselniük a felelősséget saját döntéseikért.
Emlékeztetett arra, hogy amikor a Fidesz kétharmados májusban elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, "nagy hangon bizonygatták, hogy semmiféleképpen sem lesz szó a szavazati jog megadásáról, és lám, fél évvel később pont az ellenkezőjét teszik".
Dorosz Dávid hozzátette: attól nem tart, hogy a Fidesz ezzel biztosítaná be későbbi választási győzelmét, mivel - mint mondta - szerinte pártja vagy más ellenzéki erő támogatottsága sem kisebb a "határon túl".
(InfoRádió nyomán) (forrás: http://kuruc.info/r/2/68194/)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr902386058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása